A A A

Pergető horgászbotok


A pergető horgászat kétségtelenül az egyik legsportszerűbb horgászmódszer. Aktív sport és kikapcsolódás a javából.


Apergető horgászbotok nagyon sokféle méretben,  és dobósúllyal készülnek, a módszerrel megfogható halak sokfélesége miatt. A 10 grammos dobósúlyú könnyű pergetőbotoktól egészen a nehéz pergető 100 gr feletti horgászbotokig széles a kínálat.

A műcsali mérete is indokolja a megfelelő botválasztást, hiszen egy néhány grammos körforgót nem lehet jól dobni és vezetni sem egy nehéz pergető bottal, és ez fordítva is igaz egy 80 grammos pilkert sem lehet jól dobni egy 10 grammos bottal.

A halak mérete nem ilyen egyértelmű, hiszen egy 10 grammos bottal is ki lehet fogni egy kapitális halat, ahogy ez az alábbi fotón is láthtó.

 

Horgaszbotok.hu perető bot nagy csuka

A kapitális, közel 9 kg-os csuka egy 10-30 grammos pergető bottal lett kifárasztava

 

A pergető horgászat során naponta több száz dobással próbálják becserkészni a halakat, tehát a pergető horgászbotok extrém igénybevételnek vannak kitéve. Gyűrűiknek a legkeményebb anyagbók kell készülniük, hiszen a pergető horgászok leggyakrabban fonott zsinórt használnak és ez "eszi" a gyűrűket.

 

horgaszbotok.hu nagy csuka könnyű bot

A könnyű pergető botok gyakran eltörpülnek a velük kifogott kapitális halak mellett..

 

A pergető horgászbotok anyagának is megfelelőnek kell lenni, hiszen egész nap kézben tartja a horgász. Fontos, hogy könnyűek, jól kiegyensúlyozottak legyenek, ugyanakkor megfelelően erősnek is kell lenniük. A bevágásnál a horognak jól kell ülnie a kemény, csontos csuka, vagy süllő szájban. Ezért ezeket a botokat  sokszor a legjobbb minőségű karbonból készítik, illetve még meg is erősítik például kevlár szálakkal.

 

horgaszbotok.hu könnyű pergető horgászbot

A pergető horgászbotokon, mindennek kiválló minőségűnek kell lennie

 

A nyél legtöbbször könnyű, jó minőségű parafa. Ez azért fontos, hogy   ne csússzon és kényelmes, könnyű legyen.Az orsótartó természetesen itt is a legtöbb esetben műanyag betétet kap.

 

horgaszbotok.hu pergeto horgászbot parafa nyél

A pergető horgászbotoknak leggyakrabban jó minőségű parafa nyelük van

 

Újabban készülnek pergető horgászbotok osztott nyelekkel is parafából, vagy neoprene anyagból, sokan ezt a változatot részesítik előnyben. Ez a típusú nyél is kválóan használható. Ízlés kérdése, hogy ki melyik mellett dönt.

 

horgaszbotok.hu osztott neoprene pergetőbot nyél

Osztott neoprene pergetőbot nyél kiváló orsótartóval (Energo Team Excalibur Spin)

 

Egyszóval, ha pergetőbotot szeretnénk vásárolni mindenféleképpen törekedjünk a jó minőségre, hiszen rengeteget kell dobnunk vele. Jó minőségű pergető horgászbotokat lehet a közepes árkategóriában is kapni, nem feltétlenül kell súlyos tízezreket költenünk rá. Figyeljünk a gyűrűk, a bot illetve a nyél anyagának minőségére!

 

Pergető horgászbotok többek között a Horgász Online áruházban, illetve a Horgász Expressz áruházban vásárolhatók.

A Fotókat a Horgászmánia.hu horgászportál  és az Energofish KFT nyújtotta rendelkezésünkre.