A A A

Feeder, picker horgászbotok


A Feeder horgászat hazámkban igazán nagy népszerűségnek örvend. Finomszerelékes módszer, a kapást a bot rezgő spicce jelzi a horgásznak, ezért rendkívül eredményes.

 

A Feeder horgászbotok az egyik leghatékonyabban használható finomszerelékes horgászmódszer eszközei. Legtöbbször 3 ritkábban 2 különböző erősségű cserélhető spiccel kerülnek forgalomba. A spiccek erősségének magállapítására a legjobb módszer, ha a spiccgyűrűnél fogva vízszintesen tartjuk őket, és azonnal látszik hogy melyik erősebb, és melyik a gyengébb. A legygyengébb hajlik le a legjobban.

 

A feederbotok spicceinek tesztje

A feeder horgászbotok spicceinek erősségi tesztje

 

A Feeder horgászbotok dobósúlyát általában nem grammban, hanem Angolul erősségre adják meg, úgy mint: Light = lágy , Medium = közepes, Medium Heavy = közepesen kemény, Heavy = kemény Vannak extrém erős horgászbotok, mint például az Energo Team Power Feeder 150, melynek dobósúlya elvileg 150 gramm. Ez a bot kiváló minőségű, jól jelzi a kapásokat.

 

Az Energo Team Power Feeder 150 horgászbot

Az Energo Team Power feeder

 

Általánosságban elmondható azonban, hogy a Feeder horgászbot nem arra való, hogy nagy súlyokat , nagyon messzire eljuttassunk, mert legtöbbször ez a módszer lényegének rovására történő kompromisszummal jár együtt, úgy mint a kiváló kapásjelzés és a finomszerelék használata. A nagy távdobásokra van ahoz való horgászbot. A Feeder horgászbotok spicce hajlékony,nagyon jól jelzi a legkissebb pedzést is a horgász felé.

 

A feeder horgászbotok spiccei finom, hajlékony kapásjelzők

A feeder sicc egy finom kapásjelző

 

A feeder botot a hagyományossal ellentétben az állóvizek partján nem a partra merőlegesen, hanem azzal párhuzamosan állítjuk fel, mert így jelzi jól a kapást. A zsinórt annyira feszítjük meg, hogy a feederbot spicce meggörbüljön kissé, hogy a húzós, és ejtős kapásokat is jól tudja jelezni.

 

A ffeederbot elhelyezése tóparton

A feederbotot állóvízen, mindig a parttal párhuzamosan helyezzük el

 

A feederbot spiccének megfeszítése

A Spiccet annyira feszítjük meg, hogy jelezze a kapásokat minden irányban

 

A folyóvizeken a feeder horgászbotokat felállítjuk, így jelzik legjobban a kapást. A folyóvízen a feederezés különösen eredményes. Igazi sport a javából. Sok folyóvízi hal lett kifogva már a feederbotokkal.

 

Feder horgászbot felállítása folyóvízen

A feederbotokat folyóvízen legtöbbször felállítva használjuk

 

Bár a feeder horgászbotokat inkább vizuálisan használjuk, egyre elterjedtebbek a különböző kis csörgők, amik ha nem figyelünk oda, akkor is hanggal jelzik a kapást. A képen látható csörgő alkalmas arra is, hogy éjszakai horgászatok alkalmával egy világítópatron helyezzünk bele, amely éjjel is jól jelzi a kapásokat.

 

Csörgő Feeder horgászbotokra

A feeder spiccekre csörgőt is helyezhetünk, bele pedig világytópatront éjszakára

 

Manapság már a feeder horgászathoz, külön horgászzsinórokat is gyártanak, melyek anyagukban süllyedőek, többé kevésbé.

 

A Feeder zsinór

Egy a feeder zsinórok közül

 

Aki Feeder horgászatra adja a fejét, az egy sportszerű, finomszerelékes, eredményes és rendkívül élvezetes horgászmódszert választ. Rengeteg horgászélménnyel lesz gazdagabb. Egy feeder bottal élvezet kifárasztani egy olyan halat is ami egy bivalyerős bottal, csak kurblizás. A Picker horgászbotokról annyit , hogy tulajdonképpen a Feeder horgászbotok még finomabb lágyabb változatai.

 

Kívánunk Jó horgászatokat és Gürbüljön  feeder!

 

Feeder és Picker horgászbotok többek között a Horgász Online áruházban, illetve a Horgász Expressz áruházban vásárolhatók.

A Fotókat a Horgászmánia.hu horgászportál  az Energofish KFT és a Moon SL KFT nyújtotta rendelkezésünkre.